Start and stall-no start anymore

Joined
Dec 30, 2018
Messages
93
Likes
99
Location
L’Islet, Quebec, Canada
#1
Any clue on my problem.
2012/ 60 000km/
Went for a little ride this afternoon, just to pick a new headlight at the part store. Start easy like usual but didn’t take time to let it warm up and stop at the store. Start again with no issue and stop at work. After work, I start the bike and it stall suddenly twice. Nothing after that. I suspect the fuel pump because I can’t hear it when I turn the key after that.
All fuses related are OK. New sparks plugs.
Fresh fuel full tank...
Don’t know!
If I cycle the ignition do we suppose to hear the fuel pump each time?
 

Fennellg

Well-Known Member
Joined
Jun 28, 2015
Messages
725
Likes
470
Location
Gastonia NC
#5
Battery fixed my issues as well. My symptoms were a hard or no start after I did not warm the bike up and shut it down. This seems to wake up our bikes demons.
 
Joined
Dec 30, 2018
Messages
93
Likes
99
Location
L’Islet, Quebec, Canada
#7
Battery fixed my issues as well. My symptoms were a hard or no start after I did not warm the bike up and shut it down. This seems to wake up our bikes demons.
Battery is 3 months old .

Has the wiring recall been taken care of ?
This might be the problem!? I don’t know if the previous owner take care of this before...
 

Cycledude

Well-Known Member
Joined
Jan 29, 2016
Messages
1,717
Likes
566
Location
Rib lake wi
#8
Take the VIN to any decent Yamaha dealer and they should be able to verify what if any recalls have been performed on your Tenere. Many folks do not take their bikes in for recalls, personally if I still owned a first generation Tenere I would have the wiring recall performed.

I have never had the no start issue on my new 2018 but just last week one day when I attempted to start the bike it cranked but did not fire, then I noticed the key was not turned all the way to the on position so I turned it to the off position then back to the on position and it fired right up ! Yes it’s very strange that it cranked when it shouldn’t have but it did. Since that happened I have been paying closer attention to the key switch position.
 
Last edited:
Joined
Dec 30, 2018
Messages
93
Likes
99
Location
L’Islet, Quebec, Canada
#9
Take the VIN to any decent Yamaha dealer and they should be able to verify what recalls have been performed on your Tenere.
That’s a sad day ! Seeing a Yamaha being towed !
I just tell them to check all the recalls . I’ve check this spring on the Transport Canada web site and found 3 recalls: electrical circuit / lights and instrument / fuel admission ( my problem right now I think!) But today I can’t see nothing and the web site is very very very slow to proceed ...
And for more fun I’m about to have a week off and suppose to ride Mount Washington and around...
 

Spider

Member
Founding Member
2011 Site Supporter
2012 Site Supporter
2013 Site Supporter
2014 Site Supporter
Joined
Dec 18, 2010
Messages
202
Likes
16
Location
Houston, TX
#11
If you're not hearing the fuel pump and haven't accidentally hit the kill switch, I'd try jumping it first. Could be as simple as a bad battery connection or even a bad (although new) battery.
 
Joined
Dec 30, 2018
Messages
93
Likes
99
Location
L’Islet, Quebec, Canada
#14
If you're not hearing the fuel pump and haven't accidentally hit the kill switch, I'd try jumping it first. Could be as simple as a bad battery connection or even a bad (although new) battery.
If the kill switch is at CLOSE circuit the starter won't engage. I have check the fuses, battery connections are tights and battery at 13,8V.
 

EricV

Riding, farkling, riding...
2011 Site Supporter
2012 Site Supporter
2013 Site Supporter
2014 Site Supporter
Joined
May 22, 2011
Messages
6,620
Likes
1,718
Location
Tupelo, MS
#15
When you were attempting to start it after stalling it twice, did you use 3/4 to full throttle? Or just keep cranking normally?

It may be just a flooded condition. This easily happens after a couple of stalls when the bike is cold. At 60k kms, you are getting into the range at which you should consider replacing the CCT as well, if it's still the original. They are a known weakness, but don't usually fail w/o getting noticeably noisier at start up. And most often they are at a higher mileage point. Typically over 80k kms.
 
Joined
Dec 30, 2018
Messages
93
Likes
99
Location
L’Islet, Quebec, Canada
#16
When you were attempting to start it after stalling it twice, did you use 3/4 to full throttle? Or just keep cranking normally?

It may be just a flooded condition. This easily happens after a couple of stalls when the bike is cold. At 60k kms, you are getting into the range at which you should consider replacing the CCT as well, if it's still the original. They are a known weakness, but don't usually fail w/o getting noticeably noisier at start up. And most often they are at a higher mileage point. Typically over 80k kms.
Yes I’ve tried with a bit of throttle : nothing.
I rarely hear any rattle of the chain...I ride it everyday and didn’t notice more noise of any kind. Sometimes I hear it for less than a second, but its really not frequent .

Bike is in good hands now!
The mechanic said he never changed a CCT in 26years of business. And never heard of the vibey clutch basket. Its a 5 stars dealer. Seems pretty intelligent to me.
 

EricV

Riding, farkling, riding...
2011 Site Supporter
2012 Site Supporter
2013 Site Supporter
2014 Site Supporter
Joined
May 22, 2011
Messages
6,620
Likes
1,718
Location
Tupelo, MS
#17
A bit of throttle won't do it. You need to go wide open or close to it when the hard start occurs and keep cranking. It typically will start right away if you haven't been already trying for a while.

A lot of people don't ride their bikes much. But if it's a Yamaha dealer and he hasn't changed a CCT in 26 years, he doesn't get out much. Even for Quebec, you should have some riders that actually ride plenty and will have encountered this issue before.

I replaced the CCT on my '04 FJR 5 times during the 162k miles I owned it. The last one at 98k miles. (I think they finally got the design right!). The CCT failure on my '12 Super Ten occurred at around 83k miles. I had one of the first failures. They have superseded the part number three times now since the '12 models came to North America.

Let us know what they determine. I hope it's nothing serious and you have your bike back quickly.
 
Joined
Dec 30, 2018
Messages
93
Likes
99
Location
L’Islet, Quebec, Canada
#18
A bit of throttle won't do it. You need to go wide open or close to it when the hard start occurs and keep cranking. It typically will start right away if you haven't been already trying for a while.

A lot of people don't ride their bikes much. But if it's a Yamaha dealer and he hasn't changed a CCT in 26 years, he doesn't get out much. Even for Quebec, you should have some riders that actually ride plenty and will have encountered this issue before.

I replaced the CCT on my '04 FJR 5 times during the 162k miles I owned it. The last one at 98k miles. (I think they finally got the design right!). The CCT failure on my '12 Super Ten occurred at around 83k miles. I had one of the first failures. They have superseded the part number three times now since the '12 models came to North America.

Let us know what they determine. I hope it's nothing serious and you have your bike back quickly.
I’ll sure will!!
 

Cycledude

Well-Known Member
Joined
Jan 29, 2016
Messages
1,717
Likes
566
Location
Rib lake wi
#19
You probably should have the battery load tested just to be sure that’s not what’s contributing to your no start issues, the dealer has most likely load tested it already but I would still ask just to be sure.
 

steve68steve

Active Member
Joined
Oct 23, 2014
Messages
394
Likes
147
Location
Apopka, FL
#20
I also think the fuel pump should cycle on with the key every time. If you're not hearing it, it's either dead or not getting power.

It wouldn't be hard to jump 12V directly to the fuel pump plug and see if it turns on. Everything upstream from there (kill switch, fuse, ECM, wiring harness, etc.) has to be working to get the 12V from the battery to that plug. IF you jump past all that and the pump comes on, the problem is upstream. IF you jump past all that and the pump doesn't come on, the pump's probably dead.

Going out a layer, you could disconnect the fuel line from from the fuel rail side and direct it into a container. The line itself will have a tiny amount of gasoline in it which will leak out. If you key on your pump is working, fuel will come squirting out of that hose. Again, if none does, your pump is not coming on.

You could probably even SMELL gas if it was flooded (from lots of fuel in the cylinders which was not igniting).
 
Top Bottom